Από 1ης Μαΐου 2000 ετέθη σε ισχύ και στη χώρα μας η συμφωνία άμεσης πληρωμής υλικών ζημιών τροχαίων ατυχημάτων.
Με τη συμφωνία αυτή 35 ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αποδεχθεί ότι θ' αποζημιώνουν τον αναίτιο ασφαλιζόμενό τους, ο οποίος πλέον θα απευθύνεται στην εταιρία του για το διακανονισμό της ζημιάς του και όχι στην εταιρία του υπαίτιου που ευθύνεται για το ατύχημα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Με το Σύστημα δηλαδή Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.) ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό "Φιλική Δήλωση" ή "Φιλικός Διακανονισμός Τροχαίου Ατυχήματος", που εφαρμόζεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες θα δούμε παρακάτω, οι συμβαλλόμενες ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεσμεύονται ν' αποζημιώνουν τον εμπλακέντα σε ατύχημα πελάτη τους, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος για τη ζημιά και ο οποίος θα είχε δικαίωμα αποζημίωσης από την εταιρία του υπαίτιου σύμφωνα με το νόμο της εξ' ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης.
Η νέα αυτή ρύθμιση στον τομέα της αποζημίωσης στοχεύει, όπως είναι φανερό, στην αλλαγή κλίματος, στην εξυπηρέτηση του πελάτη αλλά και στην εξυγίανση της αγοράς.
Ο νέος τρόπος αποζημίωσης που υιοθετήθηκε, εφαρμόζεται ήδη με αξιοσημείωτη επιτυχία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Βέλγιο) και έχει
τύχει μεγάλης αποδοχής τόσο από τους ασφαλιστές, όσο και από τους πελάτες. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η νέα ρύθμιση κυρίως για τους καταναλωτές είναι πολλά και φανερά.
Αυτός και μόνον ο χαρακτηρισμός ως Σύστημα Άμεσης Πληρωμής και Φιλικού Διακανονισμού προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζημιωθέντος αναίτιου:αποζημίωση σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και φιλική αντιμετώπισή του από την εταιρία που τον αποζημιώνει, αφού πρόκειται πλέον για την εταιρία του.
Δείτε επίσης:
Βασικά Χαρακτηριστικά του Θεσμού
Διευκρινίζεται ότι αυτή η Συμφωνία μεταξύ των εταιριών δεσμεύει αυτές και μόνον αυτές, πως εάν ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύμβασης, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την Εταιρία του υπαίτιου, κατά τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο (κατά το κοινό δηλαδή δίκαιο).
Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας δεν θίγει την εφαρμογή του νόμου 489/76 και των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σχετικά μ' αυτόν.
Οι προϋποθέσεις εφαρμογής της Συμφωνίας, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να εφαρμοστεί, είναι οι εξής:
1. Το τροχαίο ατύχημα να έχει αποκλειστικά και μόνο υλικές ζημιές.
2. Στο τροχαίο ατύχημα να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο αυτοκίνητα ασφαλισμένα σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρίες.
3. Και οι δύο "εμπλεκόμενες" ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να έχουν προσχωρήσει στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού.
4. Το τροχαίο ατύχημα θα πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα.
5. Η φιλική δήλωση τροχαίου ατυχήματος θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς.
6. Το ύψος των υλικών ζημιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6.000€.
7. Για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%.
Ατύχημα που προκλήθηκε από φορτίο ή από διαρροή υγρών ή υγραερίων κάθε φύσεως που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του εμπλεκόμενου οχήματος ή από εξάρτημα που αποσπάσθηκε από εμπλεκόμενο όχημα, ακόμη και εάν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων οχημάτων, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας.
Ανεξάρτητα από την τυχόν ύπαρξη άλλων ζημιών, οι καλυπτόμενες ζημιές (που δεν πρέπει να υπερβαίνουν το συμφωνημένο όριο εφαρμογής της Συμφωνίας) περιλαμβάνουν:
Α) Το κόστος επισκευής & ανταλλακτικών ή την αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, καθώς και
Β) Το κόστος μεταφοράς του οχήματος.
Η συμφωνία αυτή μεταξύ των εταιριών εφαρμόζεται και στην περίπτωση ύπαρξης κάλυψης ιδίων ζημιών των εμπλεκομένων οχημάτων.
Για όλα τα τροχαία ατυχήματα που δεν έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα συνεχίσει να ισχύει ο διακανονισμός όπως σήμερα, δηλαδή η εταιρία του υπαίτιου οδηγού αναλαμβάνει την ευθύνη και την καταβολή της αποζημίωσης.
Φιλικός Διακανονισμός Χωρίς Έντυπο
Από 1 Ιουνίου 2003 μετά από συμφωνία των εταιριών που συμμετέχουν στο σύστημα, η ένταξη ατυχήματος στο Φιλικό Διακανονισμό μπορεί να γίνει έστω και αν δεν έχει συμπληρωθεί το έντυπο Φιλικής Δήλωσης από τους 2 οδηγούς, εφόσον πληρούνται οι άλλες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επικοινωνία των 2 εταιριών και η σύμφωνη γνώμη τους για την ένταξη του ατυχήματος στην συμφωνία.
Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης
Σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος άμεσης πληρωμής, αποτελεί η σωστή συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης.
Το έντυπο Φιλικής Δήλωσης που υιοθετήθηκε, αποτελεί μετάφραση του Ευρωπαϊκού Εντύπου Φιλικής Δήλωσης, έχει αποσταλεί από τις εταιρίες στους πελάτες τους, οι οποίοι πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους στο ασφαλισμένο όχημα, και για να ισχύει θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον οι εξής παράγραφοι:
Παρ. 1 Ημερομηνία ατυχήματος
Παρ. 2 Τόπος
Παρ. 3 Τραυματίες
Παρ. 4 Υλικές ζημιές άλλων οχημάτων
Παρ. 6 Ασφαλιζόμενος
Παρ. 7 Όχημα
Παρ. 8 Ασφαλιστική Εταιρία
Παρ. 9 Οδηγό
Παρ. 12 Συνθήκες ατυχήματος
Παρ. 13 Σχεδιάγραμμα ατυχήματος
Παρ. 15 Υπογραφή των οδηγών
Βεβαίως, μπορούν να συμπληρωθούν και οι υπόλοιπες παράγραφοι αλλά για να είναι ισχυρό το έντυπο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν απαραιτήτως οι προαναφερθείσες, τις οποίες, αν παραλείψουν να συμπληρώσουν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί, μπορούν να τις αναπληρώσουν μετά από συμφωνία των συμβαλλομένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Σημαντική παράγραφο στη συμπλήρωση της Φιλικής Δήλωσης αποτελεί η παράγραφος 12 (Συνθήκες ατυχήματος) η οποία πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και βάσει των οδηγιών.
Σ' αυτήν έχουν σημειωθεί όλες οι πιθανότητες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., ώστε όταν σημειωθούν στο αντίστοιχο τετράγωνο να μας οδηγήσουν σ' ένα πίνακα υπαιτιότητας που είναι αποδεκτός από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις δεσμεύει και ο οποίος καθορίζει δύο μόνο ποσοστά υπαιτιότητας:
· εκείνο της συνυπαιτιότητας με 50% ποσοστό ευθύνης, και
· αυτό της αποκλειστικής υπαιτιότητας, με 100% ποσοστό ευθύνης.
Στον αριθμό 17 της παραγράφου 12 υπάρχει η επισήμανση "παραβίασε σήμα προτεραιότητας", στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι παραβιάσεις σημάτων ή σημάνσεων προτεραιότητας (κόκκινο, κίτρινο παλλόμενο, STOP, απαγόρευση εισόδου σε μονόδρομο κ.λπ.), δηλαδή όλες οι σημάνσεις που καθορίζουν παραβίαση προτεραιότητας και οι οποίες εντάσσονται στον αριθμό 17 της παραγράφου 12 της Φιλικής Δήλωσης, αφού θα ήταν δύσκολο για λόγους χωρητικότητας να αναγραφεί η κάθε μία ξεχωριστά.
Στη συνέχεια και αφού συμπληρωθεί η δήλωση, παραδίδει ο κάθε οδηγός από ένα αντίγραφο στην εταιρία του, υποβάλλοντας παράλληλα και τη Δήλωση Ατυχήματος που έως τώρα υπέγραφε, ώστε εάν δεν ισχύσει ο Φιλικός Διακανονισμός (είτε γιατί δεν πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, είτε γιατί υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους της Συμφωνίας) να ισχύσει το καθεστώς αποζημίωσης που έως τώρα ισχύει.